İnsanlar Neden Göç Gder konusu hem 10.sınıf coğrafya dersi, hemde üniversiteye hazırlık sınavında karşınıza çıkacak konulardan birisidir. TYT ve AYT ‘de çok sık çıkmasa da kavramsal olarak bu konuya hakim olmanızda yarar var.
KAVİMLER GÖÇÜ
İklim değişimleri sonucunda Orta Asya’daki kavimlerin 4. Yy sonlarına doğru Batı Avrupa’ya göçmelerine kavimler göçü denir. Bu göçler Avrupa kıtasının siyasal yapısını değiştirmiştir.
YENİ DÜNYAYA GÖÇLER
Coğrafi keşiflerden sonra Amerika kıtasına yapılan göçlerdir. İngilizler, Fransızlar Kuzey Amerika’da, İspanyollar Güney Amerika’da Ticaret kolonileri kurmuşlardır. Böylece 26yeni devletler kurulmuştur.
MÜBADELE GÖÇLERİ
Birleşmiş milletler antlaşmasının esaslarına dayanarak ülke nüfuslarının karşılıklı yer değiştirmeleridir. Lozan barış antlaşmasıyla Yunanistan’daki Türkler ile ülkemizdeki Rumlar yer değiştirmiştir.
BEYİN GÖÇLERİ
Yetişmiş insanların, bilim adamlarının daha iyi olanaklar sağlayan gelişmiş ülkelere yaptığı göçtür. Beyin göçü ülkeler arasındaki gelişmişlik farkının artmasına neden olur.
En çok beyin göçü veren ülkeler Hindistan, Pakistan, Çin, Filipinler, Cezayir ve Orta Asya’daki Türk Cumhuriyetleridir.
Beyin göçü alan ülkeler ise ABD, Kanada, Almanya ve Fransa’dır.
DOĞAL AFETLERİN NEDEN OLDUĞU GÖÇLER
Deprem, sel, volkanik püskürme, çölleşme ve kuraklık gibi doğal afetlerden dolayı yapılan göçlerdir. Kırgızistan’da 1994 yılındaki toprak kayması, 1999 yılında Marmara Depremi göçlere neden olmuştur. Bazı çevre sorunları da göçlere neden olur. Örneğin, Orta Asya’da Aral gölünün küçülmesi göçe neden olmuştur.
İŞÇİ GÖÇLERİ
Ekonomik nedenlerle yapılan göçlerdir. II. Dünya savaşından sonra Türkiye’den Federal Almanya’ya göç olmuştur. Kuzey Afrika’da bulunan Cezayir, Fas ve Tunus gibi eski sömürge ülkeleri de başta Fransa olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine göç vermişlerdir. Türkiye’den Avrupa ülkelerine 1958 – 1961 yılları arasında yaşanan ilk işçi göçlerinin nedenleri hızlı nüfus artışı, istihdam sorunları, kırsal alanlarda gelirin düşük olmasıdır.