• Dünyadaki önemli boru hatlarına bakıldığında, bunların Türkiye ve çevresinde yoğunlaştığı görülür.
  • Bu durumun nedeni, dünya petrol rezervlerinin yaklaşık %62’sinin, petrol üretiminin de yaklaşık % 30’unun Orta Doğu bölgesinde bulunması ve önemli bir tüketici bölge olan Avrupa arasında olması ile yakından ilgilidir.
  • Ülkemizin coğrafi konumu nedeniyle, Türkiye üzerinden geçecek uluslararası ham petrol ve doğal gaz boru hatlarının artması beklenmektedir.

Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı

Irak- Türkiye Ham Petrol Boru Hattı (ITB), 27 Ağustos 1973 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti ile Irak Cumhuriyeti Hükümetleri arasında imzalanan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması çerçevesinde Irak’ın Kerkük ve diğer üretim sahalarında üretilen ham petrolün Ceyhan (Yumurtalık) Deniz Terminaline ulaştırılması amacıyla inşa edilmiştir

Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı (BTC)

Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı (BTC) ile başta Azeri petrolü olmak üzere, Hazar Bölgesi’nde üretilecek petrolün emniyetli, ekonomik ve çevresel açıdan uygun bir boru hattı sistemi aracılığıyla Azerbaycan, Gürcistan üzerinden Ceyhan’a taşınması ve buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılması amaçlanmaktadır.

Türkiye içerisinde yer alan petrol boru hatlarımız

  • Yumurtalık – Kırıkkale
  • Batman – Dörtyol

TANAP ( Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi )

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, TANAP, projesinin amacı;

  • Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşınmasıdır.
  • TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğal Gaz Koridorunu oluşturmaktadır.
  • TANAP, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacaktır. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacaktır.
  • TANAP Türkiye’deki ulusal dağıtım şebekesine ise Eskişehir ve Trakya’dan bağlanacak

Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı (ITG)

Güney Avrupa Gaz Ringi ’nin ilk aşaması olarak 18 Kasım 2007 tarihinde iki ülke başbakanlarının da katıldığı açılış töreni ile birlikte Türkiye’den Yunanistan’a gaz arzına başlanmıştır.

Rusya-Türkiye-Avrupa Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (Türk Akımı)

Türk Akımı, Rusya’dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye’ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı projesinin adıdır. Daha önceden yapılması planlanan “Güney Akım Projesi “nin yerini almıştır.

Mavi Akım

2003 yılında işletmeye açılmıştır. Rusya’dan Türkiye’ye doğrudan doğalgaz getiren projedir. Türkiye’deki kısmı Samsun’dan başlayarak, Amasya, Çorum, Kırıkkale, üzerinden Ankara’ya ulaşmakta. Polatlı yakınlarından Malkoçlar Ankara iletim hattı ile birleşmektedir.

Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı (BTE)

Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı, Azerbaycan’ın Hazar Denizi’nde bulunan Şah Deniz sahasından üretilen gazı Türkiye’ye taşıyan, 690 km uzunluğundaki ve maksimum 20 Milyar m³ kapasiteli bir boru hattıdır.

İran-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı

Bu proje ile başta İran olmak üzere doğudaki kaynaklardan alınacak doğal gazın boru hattı ile Türkiye’ye taşınması amaçlanmıştır. Doğu Anadolu Doğal Gaz Ana İletim Hattı Doğubayazıt’tan başlayıp, Erzurum, Sivas ve Kayseri üzerinden Ankara’ya uzanmakta, bir branşmanda Kayseri, Konya üzerinden Seydişehir’e ulaşmaktadır.

Batı Hattı

Rusya arz kaynağıdır. Bu hat Türkiye’ye Malkoçlardan (Kırklareli) girmekte; Hamitabat, Ambarlı, İstanbul, İzmit, Bursa, Eskişehir güzergahını takip ederek Ankara’ya ulaşmaktadır.

Doğu Hattı

İran arz kaynağıdır. Doğu beyazıt’ tan başlayarak Erzurum, Sivas ve Kayseri üzerinden Ankara’ya uzanmakta, bir kolu da Kayseri üzerinden Konya’ya uzanmaktadır.

Marmara Ereğlisi LNG Terminali

1994 yılında işletmeye açılmıştır. Cezayir’den 4,4 milyar m3, Nijerya’dan 1,4 Milyar m3 LNG alınmaktadır. Alınan LNG ‘ler burada depolanmaktadır Ayrıca İzmir – Aliağa ‘da LNG terminali bulunmaktadır.


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz